Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Secera şi ciocanul, aruncate după…

Secera şi ciocanul, aruncate după gratii

Simbolurile comuniste urmează să fie scoase în afara legii la anul, dar măsura ar putea încălca dreptul fundamental la liberă exprimare. Polonia pregăteşte amendarea unui articol din Codul Penal pentru a incrimina orice acţiune de glorificare a comunismului, noul act normativ urmând să intre în vigoare de la începutul anului viitor dacă este promulgat rapid de preşedintele Lech Kaczynski.

Potrivit noilor prevederi, este interzisă „producerea, distribuirea, vânzarea sau posesia de materiale tipărite, înregistrări sau în alt format care reprezintă simboluri fasciste şi comuniste”.

Amendamentul, propus în primăvară de Platforma Civică, formaţiunea de guvernământ de la Varşovia, a fost aprobat de Senat la începutul acestei luni şi, pentru a intra în vigoare începând cu ianuarie 2010, noul proiect de lege trebuie promulgat de preşedintele polonez până luni, scrie „The Times”.

Fratele său geamăn, fostul premier Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de opoziţie Lege şi Justiţie, a susţinut din plin iniţiativa. „Niciun simbol al comunismului nu mai trebuie să existe în Polonia deoarece sunt simboluri ale unui sistem criminal ce ar trebui comparat cu nazismul”, a subliniat acesta.

Decizie controversată

Partidele de stânga au denunţat însă amendamentul. „Este un lucru stupid. Ce înseamnă simbol? Dacă o delegaţie oficială merge în China şi face poze
sub banerul Partidului Comunist, asta înseamna că încalcă legea?”, s-a întrebat retoric Tadeusz Iwinski, deputat socialdemocrat, citat de „Der Spiegel”.

Dacă noua legislaţie va intra însă în vigoare, atunci tricourile pe care sunt imprimate portrete cu eroul revoluţiei cubaneze, argentinianul Che Guevara, sau cu clasicul simbol comunist, secera şi ciocanul, nu vor mai putea fi purtate în public. „Infractorii” riscă o amendă usturătoare sau, în cel mai nefericit caz, o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani.

Integral in Evenimentul Zilei